Els 9 hàbits del 2020

Header visca els dies.jpg

Ens agrada pensar que la vida són grans moments. Ens posem metes, busquem motivació i desitgem que arribi el moment de gran canvi, quan assolim el nostre gran repte. Aquest gran moment ha de marcar la diferència entre l'èxit i el fracàs. Ens canviarà la vida.

Res més lluny de la realitat, la nostra vida ve determinada més aviat per totes les petites decisions que prenem cada dia i que repetim constantment de manera voluntària o involuntària. Que tinguis l'hàbit de fer esport et portarà a ser una persona saludable, que tinguis l'hàbit d'anotar les teves despeses et farà una persona estalviadora, i preparar cada matí l'esmorzar a la teva parella et farà tenir una millor relació de parella.

Per tant, qualsevol intent de millora personal és imprescindible que tingui en compte els teus hàbits.

James Clear ho explica molt bé en el seu llibre Atomic Habits: els hàbits són l'interès compost de la superació personal.

Habits are the Compound Interest of Self Improvement.
— James Clear

Si alguna cosa ha marcat el meu 2020 és com ha canviat la meva vida incorporant els hàbits correctes al meu dia a dia. Fent algunes coses de manera una mica diferent i imposant-me bastanta autodisciplina, he construït una vida molt més tranquil·la i productiva amb els hàbits que t'explicaré a continuació.



Fer esport pel matí.

Acostumat a aixecar-me, vestir-me i anar a treballar, no feia res gaire proactiu abans d'obrir el correu electrònic a la feina. Al setembre vaig decidir començar a fer esport cada matí, ja sigui anar al gimnàs, sortir a córrer o passejar escoltant un podcast.

Dedicar-me un temps a mi de manera conscient fa que tingui un sentiment de responsabilitat durant el dia. Decideixo fer esport perquè la salut és una de les prioritats innegociables que m'autoimposo. Fent-ho a primera hora m'asseguro que una de les coses més importants del dia ja està feta abans de començar a treballar.

En el meu cas és l'esport, però també podria ser llegir, meditar o treballar en un projecte personal. La idea que vull transmetre és fer qualsevol cosa que faci que el dia comenci amb un mateix i no amb la feina. En l'article del paseíto matutino mindfullness m'enrotllo molt més.

No mirar xarxes socials fins a mig matí.

He aplicat un munt de tècniques de minimalisme digital per mirar de fer servir les xarxes socials d'una manera raonable. Potser estàs llegint això i tu portes molt bé l'Instagram, però a mi això de veure constantment trossets de les "vides" dels altres no m'ajuda en res.

Seguint amb la idea de començar el dia amb mi mateix, intento no mirar les xarxes socials fins a mig matí. Encara caic en la temptació sovint, però els dies que ho aconsegueixo tinc un matí més productiu i més centrat en els meus propis objectius. Quan començo el dia pendent de les vides dels altres estic massa pendent el “què diran” de la meva pròpia vida.

Si ets de les persones que es passa 10 minuts cada matí al llit mirant stories, no et puc recomanar altra cosa que deixar de fer-ho demà mateix.

Time boxing.

Planifico per a cada minut del dia una tasca específica a fer. Sempre per a la jornada laboral, i cada cop més per la meva vida personal. Al principi sembla malaltís, però és la manera de ser el doble de productiu i atacar el dia de manera proactiva. Quan no ho faig, tot és improvisat i reactiu: amb el temps que tinc entre obligació i obligació, intento fer alguna cosa de la meva to-do list que mai acaba sent de profit. Si tens prou habilitat per anar modificant el dia a mesura que surten imprevistos, és la manera més productiva d'organitzar-se.

Prioritzar la lectura.

Combinar llibres de ficció i no-ficció a la vegada és una manera de mantenir un bon ritme. Per a cada un dels dos tipus, tinc un hàbit concret que m'ha ajudat aquest 2020.

  • Per llegir més llibres de ficció, el meu kindle sempre està a la tauleta de nit, sovint el deixo sobre el coixí perquè sigui inevitable veure'l.

  • Per llegir més no-ficció, tinc cada dia una estona assignada de lectura. Seguint el punt anterior, en el meu time boxing mai falta una estona reservada per a llegir després de dinar.

El benefici clar de la lectura és que et fas més culte i tens coses interessants per explicar a la teva Newsletter setmanal. Però gràcies a aquest hàbit també he vist més facilitat per mantenir la concentració en altres activitats. Si em poso a escriure un article, a revisar una presentació o a editar unes fotos, puc aguantar més estona sense distreure'm.

Escriure cada nit.

Aquest ha estat un hàbit intermitent, però cada cop que hi torno, recordo perquè m'agrada tant. S'assemblaria a portar un diari adolescent però d'una manera més reflexiva: analitzar decisions, emocions i reaccions durant el dia. Escriure a mà ho fa especialment útil: com que escrius a poc a poc, dediques més temps a cada pensament.

Un cop he escrit una pàgina, segurament no la torno a llegir mai més. Però el temps que inverteixes a analitzar la teva pròpia vida és el que compta. Quan acabo d'escriure acostumo a tenir la ment més clara i veure els problemes d'una manera més senzilla.

També he vist que, al cap d'un temps, tinc més facilitat per recordar una època si durant aquell temps havia estat escrivint el meu diari.

Repetir una rutina abans d'anar a dormir.

Com més aprenc sobre el son, més beneficis li trobo. Durant el confinament vaig començar a desenvolupar uns hàbits que repetia cada nit abans d'anar a dormir i que s'han convertit en una rutina altament efectiva. Si em rento les dents, em rento la cara, em poso el pijama i agafo el llibre, el meu cos sap que el següent que toca és dormir, i caure adormit és qüestió de minuts.

La recomanació d'aquest punt no és un hàbit específic, sinó la importància de tenir uns hàbits concrets abans d'anar a dormir.

Portar pressupostos personals.

Controlar les meves finances. Cada cèntim, amb un excel, cada dilluns. Assignar partides a cada categoria, que òbviament he de respectar: diners per gastar en oci, en capritxos, en supervivència,... A part d'eliminar l'estrès que a molts ens suposa els diners, és la manera de començar a estalviar realment i guanyar en tranquil·litat.

Escriure una Newsletter cada setmana.

Haver de crear una mica de contingut cada setmana sobre productivitat, creixement personal o qualsevol cosa que m'interessi ha tingut un gran impacte en la meva vida. A part de la constància i la millora en els meus textos, la newsletter m'assegura un aprenentatge constant i una nova manera de mirar les coses. Això es tradueix en pensament més crític a la feina, i coses més interessants per explicar a la meva família, als meus amics i a la meva parella.

Portar un seguiment dels hàbits.

Sí, un hàbit de controlar hàbits.

Cada dia, mentre em rento les dents, indico quins hàbits he fet durant el dia amb una creu. És un sistema extremadament senzill però molt efectiu per incorporar nous hàbits.

  • És la manera de veure visualment si estàs progressant.

  • Em fa molta ràbia trencar una ratxa de molts dies fent un hàbit.

  • Posar la creu és un miniplaer per si sol.

 

Tots aquests hàbits no deixen de ser petites maneres de fer millor la meva vida dia a dia. De manera subtil, la suma de totes aquestes rutines em fa ser més productiu, saludable i organitzat. Al final de l’any, això és el que em fa pensar que al 2020 he estat feliç.

En comptes de pensar en grans moments, fes millor el teu dia a dia.

Visca els dies que no passa res.


2021 ve amb més hàbits. Els explicaré a la Newsletter abans que a cap altre lloc.

Albert Bermejo